Zelfvoorzienend door zonne-energie en aardwarmte


Op de plek van de oude schuur willen we een groot terras maken met een overkapping. Het idee hier achter is dat de ouderen in de zomer buiten kunnen vertoeven, maar niet in de open zon hoeven te zitten.

Op de afbeelding wordt een voorbeeld weergegeven van 4 x 6 m, maar het zal een overkapping van 4 x 8 m moeten worden om voldoende plaats te bieden voor alle bewoners. Links onder de overkapping komt daarbij een goed geïsoleerd houten hok met twee buffervaten.

In deze buffervaten zit warm water voor de vloerverwarming van de 12 zorgunits. Deze buffervaten worden verwarmd via aardwarmte. Vanaf de buffervaten wordt water rond gepompt naar de units om ze te verwarmen (in de winter) of om ze af te koelen (zomers), maar ook wordt er water rond gepompt (naar diep onder de grond) om de buffervaten te verwarmen. De mate van rondpompen  is afhankelijk van de thermostaat in de zorgunit en sensoren in de buffervaten. Het rondpompen kost elektriciteit. Deze elektriciteit wordt opgewekt door zonnepanelen op alle daken van de 12 zorgunits en op de terrasoverkapping.

De zonnepanelen leveren voldoende elektriciteit op om ook de units te voorzien van elektriciteit voor dagelijks gebruik. De bedoeling is dat de zorgunits 100% zelfvoorzienend worden. Er zal gekozen worden voor zonnepanelen met CIS technologie waarvan de opbrengst per jaar gemiddeld 10% hoger is dan de conventionele zonnecellen van crystalline silicon.

Een koperen (copper), indium en selenide zonnecel (of CIS cel) kan een breder spectrum van het zonlicht absorberen en omzetten in elektriciteit. Op dagen met weinig zonlicht (mist, bewolking), in de vroege ochtend, late avond en tussen de bomen (zoals op de Veldhoeve) is de opbrengst meer afhankelijk van diffuus licht. CIS panelen kunnen op deze momenten met weinig direct zonlicht meer electriciteit opwekken. Bovendien zijn de CIS panelen effen zwart, bestaan ze uit slechts één zonnecel en zullen worden geïntegreerd in het dak en de dakbedekking aan de zuidkant vervangen.

Hieronder een voorbeeld van het hok met de buffervaten en één zorgunit. Op de afbeelding zijn de panelen nog als blauwe conventionele zonnepanelen weergegeven, maar ze worden dus effen zwart. Verder zijn de leidingen voor de aardwarmte symbolische (ondiep) weergegeven. Aardwarmte (of eigenlijk bodemwarmte) wordt meestal tot 100 meter diepte uit de bodem gehaald. Het water in de aardbodem tot 300 meter diepte is geschikt voor warmte-uitwisseling.